Wat Lunar Lake ECHT betekent voor je volgende laptop

Intel voert grote veranderingen door met hun nieuwe Lunar Lake processorserie, introduceert nieuwe P-cores en E-cores, een gloednieuwe NPU voor die lieve Copilot+ laptops en gunt ons een blik op hun nieuwe Battlemage graphics, die de geïntegreerde GPU-oplossing binnenin aandrijven.

Met AMD’s Strix point die er behoorlijk goed uitziet wat kloksnelheden, cores en graphics betreft, zal Lunar Lake nog heel wat werk voor de boeg hebben. Snapdragon vormt ook een behoorlijke uitdaging met zijn X Elite en X Plus chips. Laten we eens kijken naar de tabel hieronder en zien wat er nieuw is aan de Lunar Lake chips.

Tabel met specificaties

Intel CPU-architectuur generaties
Alder/Raptor LakeMeteor
Meer
Lunar
Meer
Pijl
Meer
Panter
Meer
P-kern architectuurGouden inham/
Roofvogel Baai
Redwood BaaiLeeuwen BaaiBaai van de LeeuwCougar Cove?
E-kern architectuurGracemontCrestmontSkymontCrestmont?Darkmont?
GPU-architectuurXe-LPXe-LPGXe2Xe2??
NPU-architectuurN/ANPU 3720NPU 4??
Actieve tegels1 (monolithisch)424??
ProductieprocessenIntel 7Intel 4 + TSMC N6 + TSMC N5TSMC N3B + TSMC N6Intel 20A + meerIntel 18A
SegmentMobiel + DesktopMobielLP MobielHP Mobiel + DesktopMobiel?
Verschijningsdatum (OEM)Q4’2021Q4’2023Q3’2024Q4’20242025

Om te beginnen richt Intel zich met deze chips op het mobiele segment met weinig vermogen, dus met uitzondering van iets lagere TDP’s. Deze chips zijn bedoeld voor dunne en lichte laptops, die toch goed kunnen presteren. Deze chips zijn bedoeld voor dunne en lichte laptops, die toch behoorlijk goed kunnen presteren. Efficiëntie en batterijduur zijn hier de topprioriteiten. Voor de fabricage gebruikt Intel TSMC’s N3B (3nm) voor de kernen en N6 (6nm) voor de SoC-tegel. Wat betreft de lay-out, Lunar Lake chips zullen 4P + 4E kernen hebben, evenals 8 threads. Ja, je leest het goed, Intel is hyperthreading aan het uitfaseren met als logica dat de E-cores nu krachtig genoeg zijn om een groter deel van de werklast op zich te nemen.

Nieuwe P-cores: Welkom in de Lion Cove

De nieuwe P-cores krijgen de naam Lion Cove en krijgen een IPC (instructies per klok) toename van 14% ten opzichte van de vorige generatie Redwood Cove cores. IPC is direct gekoppeld aan de kloksnelheid. Terwijl de kloksnelheid aangeeft hoeveel cycli een CPU in een seconde kan voltooien, geeft IPC aan hoeveel taken een CPU in elke cyclus kan uitvoeren. Een goede balans tussen deze twee zorgt voor goede prestaties. Een CPU met een hoge IPC maar een lage kloksnelheid kan beter presteren dan een chip met een lage IPC maar een hogere kloksnelheid. Kernen spelen hier ook een rol, want met meer kernen kan de chip in totaal meer cycli uitvoeren, enzovoort.

De cores reageren nu ook beter op de werkomstandigheden, met een nieuwe AI tuning functie in plaats van de oudere statische thermische bewakers. De aanpassing van de kloksnelheid is fijner gemaakt, met intervallen van 16,67MHz in plaats van de vorige intervallen van 100MHz.

De ster van de show: Nieuwe Skymont E-cores

Deze nieuwe Skymont cores hebben Lunar Lake echt op de kaart gezet, met IPC-verhogingen van 38% in INT workloads en 68% in FP workloads in vergelijking met de Low Power Cresmont cores van Meteor Lake. Met zo’n grote sprong zijn de nieuwe Skymont E-cores net zo krachtig als de Raptor Cove P-cores, met een IPC-toename van 2%. INT workloads zijn taken met gehele getallen (aka hele getallen), terwijl FP workloads taken zijn met een drijvende komma (aka breuken). Het gebruik van breuken in je berekeningen kan de nauwkeurigheid veel verbeteren, ten koste van de snelheid.

Nieuwe NPU 4: 48 TOPS aan AI-prestaties

Om te voldoen aan het Copilot+ programma, levert de nieuwe NPU 4 van Intel 48 TOPS (triljoen bewerkingen per seconde) aan INT8-prestaties, een bijna 4x hogere prestatie dan de vorige generatie NPU 3. INT8 is een gegevensindeling, een 8-bits geheel getal. Het is een gegevensindeling die wordt gebruikt in de meeste lichtere AI-modellen, en dat is wat je zult draaien op deze NPU’s. Alles bij elkaar betekent dit dat de NPU 48 triljoen bewerkingen met 8-bits gehele getallen per seconde kan uitvoeren, zoals delen, aftrekken en andere.

Intel Arc Battlemage: Verbeterde AI-prestaties met nieuwe XMX-engine

Eerdere Meteor Lake processors hadden de Arc Alchemist grafische architectuur voor hun geïntegreerde GPU. Nu gaan we verder met Battlemage. Intel verwijst naar 67 TOPS aan rekenkracht, wat een 1,5X toename is ten opzichte van de laatste generatie Alchemist, een verandering die te danken is aan nieuwe XMX engines, die belangrijk zijn voor ray tracing en algemene AI-versnelling. De nieuwe GPU-architectuur ondersteunt nu de nieuwe VVC-videocodec, die 10% lichter is dan de AV1, een concurrerende videocodec. Gelukkig is er nog steeds ondersteuning voor AV1, dat vrij te gebruiken en open-sourced is, in plaats van VVC, dat onder de paraplu van MPEG valt en waarvoor royalty’s moeten worden betaald.

Over het geheel genomen zal deze nieuwe Lunar Lake architectuur laptops efficiënter en krachtiger maken, dankzij de sterk verbeterde Skymont E-cores die gemakkelijk kunnen deelnemen aan high-intensity workloads. We zijn erg benieuwd naar laptops met deze nieuwe CPU’s, en misschien ook naar een draagbare spelcomputer die wordt aangedreven door een combinatie van Lunar Lake en Battlemage, wat geweldig zou zijn.

Inschrijven
Kennis geven van
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle commentaren