Lenovo Legion Tab (TB320FC) beoordeling – Klein maar fijn

De gigantomanie onder moderne tablets is in 2024 in volle glorie. Tegenwoordig wordt een 10-inch tablet als een normaal formaat beschouwd en een 14,5-inch tablet is niet ongewoon. Kleinere tablets zijn zeldzaam maar Lenovo biedt de Legion Tab (TB320FC) met een 2.5K 8.8-inch display. Dit maakt de gadget vrij compact en dun.

Het apparaat vertrouwt op een Snapdragon 8+ Gen 1 en Adreno 730. Deze SoC is niet zo nieuw meer, maar levert nog steeds genoeg kracht, zelfs voor het spelen van zware games. De warmteafvoer is hier veel beter omdat de CPU en GPU in een veel grotere behuizing zitten dan bij welke smartphone op de markt dan ook.

Je krijgt 12 GB LPDDR5X geheugen (wat klinkt als meer dan genoeg) en 256 GB UFS 3.1 opslag – het is niet de nieuwste en beste UFS 4.0, maar de benchmarksnelheden die we hebben gezien zijn meer dan genoeg voor normaal gebruik. De camera’s zouden niet zo belangrijk moeten zijn voor een tablet, maar hier krijg je een fatsoenlijke 13MP hoofdsnapper aangevuld met een LED zaklamp, een 2MP macrocamera en een 8MP front-facing unit.

Lenovo verzekert dat je Android 14 en Android 15 en beveiligingsupdates minstens tot 2028 kunt verwachten.

Je kunt de huidige prijs van de Lenovo Legion Tab (TB320FC) hier bekijken: Buy from Amazon.com (#CommissionsEarned)

Contents

Specificatiesblad, Wat zit er in de doos

Lenovo Legion Tab (TB320FC)
ProcessorOcta-core, 1x Cortex-X2 + 3x Cortex-A710 + 4x Cortex-A510
GPUAdreno 730
BesturingssysteemAndroid 13
Geheugen12 GB LPDDR5X (gesoldeerd)
Opslag256 GB UFS 3.1
Beeldscherm8,8″ (2560×1600), 16:10, ~343 ppi
BatterijGeïntegreerd Li-polymeer 6550mAh
Afmetingen208,54 x 129,46 x 7,6 mm (8,21 x 5,10 x 0,30 inch)
Gewicht350 g (0,77 lbs)
Poorten/gleuven
 • 1x USB-C (Hi-Speed USB / USB 2.0), met opladen / OTG / Audio
 • 1x USB-C (USB 10Gbps / USB 3.2 Gen 2), met opladen / DP-Out / OTG / Audio
 • 1x kaartsleuf
WiFi en Bluetooth
 • Wi-Fi 6E, 802.11ax 2×2, Wi-Fi Direct
 • Bluetooth 5.3
Sensoren
 • Nabijheidssensor (P) + Omgevingslichtsensor
 • Versnellingsmeter (G) + Gyroscoopsensor
 • Hall-sensor
 • e-Kompas
Camera’sVoorkant 8.0MP, vaste focus, gezicht ontgrendelen / Achterkant 13.0MP, autofocus; 2.0MP (macro), vaste focus; enkele LED-zaklamp

Wat zit er in de doos?

In de stevige doos vinden we de tablet zelf, wat handleidingen en een Folio Case. Sommige apparaten worden geleverd met een 45 W of een 68 W Type-C lader.

Ontwerp en constructie

De Lenovo Legion Tab (TB320FC) ziet eruit als een normale tablet. Het ontwerp is strak en het apparaat ziet er stealthy uit in Stormgrijs. Het apparaat is gemaakt van metaal (natuurlijk met uitzondering van het display en de randen).

De zogenaamde Folio Case is een geweldige toevoeging aan de tablet en heeft een gaming look.

Hij bevat een harde behuizing voor een betere warmteafvoer en een magnetische flap aan de voorkant die het scherm beschermt en ook de rol van standaard speelt.

Dankzij het kleinere 144Hz scherm is het apparaat veel comfortabeler om op te gamen dan een enorme 12 of 14″ tablet. De Legion Tab weegt slechts 350 gram en de dikte van het profiel is 7,6 mm. Ja, sommige telefoons zijn dikker dan deze jongen hier.

Met de harde back case is het totale gewicht iets toegenomen tot 414 gram, en als je de magnetische flap cover toevoegt aan de mix – 489 gram. We raden aan om de back case te gebruiken tijdens het gamen, vooral als de “Performance” modus is ingeschakeld.

Poorten

Aan de linkerkant vind je een MicroSD-kaartsleuf en een 10 Gbps USB Type-C 3.2 (Gen. 2) poort met oplaad-, OTG- en DisplayPort-mogelijkheden. Aan de rechterkant zitten de knoppen voor Volume en Aan/uit.

Aan de bovenkant zien we een enkele speakergrill. Er is er nog een aan de onderkant plus een USB 2.0-poort met OTG- en oplaadfunctionaliteit.

Beeldscherm- en geluidskwaliteit, onze profielen

De Lenovo Legion Tab (TB320FC) is uitgerust met een Multi-touch scherm dat een 10-punts touch ondersteunt. Het wordt geleverd met een verversingssnelheid van 144Hz, Dolby Vision en HDR10. De diagonaal is 8,8″ (22,3 cm) en de resolutie – 2560 x 1600p. Daarnaast is de schermverhouding 16:10, de pixeldichtheid 343 ppi en de pitch 0,07 x 0,07 mm. Het scherm kan als Retina worden beschouwd als het op minstens 25 cm afstand wordt bekeken, wat uitstekend is voor een tablet (dit is gebaseerd op de pixeldichtheid en de typische kijkafstand waarop individuele pixels niet kunnen worden onderscheiden door het menselijk oog).

De kijkhoeken zijn goed. We bieden afbeeldingen onder verschillende hoeken om de kwaliteit te beoordelen.

Ook een video met vergrendelde focus en belichting.

De maximaal gemeten helderheid is 507 nits (cd/m2) in het midden van het scherm en 489 nits (cd/m2) gemiddeld over het hele oppervlak met een maximale afwijking van 8% (Schermkleurmodus – “Levendig”; Kleurtemperatuur – “Standaard”). De gecorreleerde kleurtemperatuur op een wit scherm en bij maximale helderheid (met de bovenstaande instellingen) is 7490K, en de contrastverhouding – 1150:1.
In de onderstaande illustratie kun je zien hoe het scherm presteert vanuit het oogpunt van uniformiteit. De illustratie hieronder laat zien hoe de zaken ervoor staan bij operationele helderheidsniveaus (ongeveer 140 nits).


Om er zeker van te zijn dat we op één lijn zitten, willen we je graag een kleine introductie geven van het sRGB-kleurengamma en Adobe RGB. Om te beginnen is er het CIE 1976 Uniform Chromaticity Diagram dat het zichtbare kleurenspectrum van het menselijk oog weergeeft, waardoor je een beter beeld krijgt van de dekking van het kleurengamma en de kleurnauwkeurigheid.

Binnen de zwarte driehoek zie je het standaard kleurengamma (sRGB) dat door miljoenen mensen wordt gebruikt op HDTV en het web. Adobe RGB wordt gebruikt in professionele camera’s, monitoren, enz. voor afdrukken. In principe worden kleuren binnen de zwarte driehoek door iedereen gebruikt en dit is het essentiële onderdeel van de kleurkwaliteit en kleurnauwkeurigheid van een mainstream notebook.

Toch hebben we andere kleurruimten opgenomen, zoals de beroemde DCI-P3 standaard die wordt gebruikt door filmstudio’s, evenals de digitale UHD Rec.2020 standaard. Rec.2020 is echter nog iets van de toekomst en het is moeilijk voor de beeldschermen van vandaag om dat goed te dekken. We hebben ook het zogenaamde Michael Pointer-gamma of Pointers gamma opgenomen, dat de kleuren weergeeft die van nature elke dag om ons heen voorkomen.

De gele stippellijn toont het kleurengamma van de Lenovo Legion Tab (TB320FC).

Het scherm dekt 98% van de sRGB/ITU-R BT.709 (web/HDTV standaard) in CIE1976 en 95% van Display-P3 (schermkleurmodus – “Levendig”).

Wanneer je “Schermkleurmodus – “Standaard” instelt, emuleert het scherm de sRGB-kleurruimte, wat de webstandaard is.

Ons “Design en Gaming” profiel levert een optimale kleurtemperatuur (6500K) bij 140 cd/m2 luminantie en sRGB gamma modus.

We hebben de nauwkeurigheid van het scherm getest met 24 veelgebruikte kleuren zoals lichte en donkere menselijke huid, blauwe lucht, groen gras, oranje, enz. Je kunt de resultaten bekijken in de fabrieksconditie en ook met het profiel “Design en Gaming”.

Hieronder kun je de scores van de Lenovo Legion Tab (TB320FC) vergelijken met de standaardinstellingen (Schermkleurmodus – “Standaard”; Kleurtemperatuur – “Standaard”) in vergelijking met de sRGB-kleurruimte. De exacte kleurnauwkeurigheid is hier belangrijk wanneer je online winkelt voor kleding of schoenen.

Je kunt het resultaat ook controleren in de modus “Schermkleurmodus – “Levendig”; Kleurtemperatuur – “Standaard” in vergelijking met de kleurruimte Display P3.

Reactietijd (gamingcapaciteiten)

We testen de reactietijd van de pixels met de gebruikelijke “zwart-naar-wit” en “wit-naar-zwart” methode van 10% tot 90% en omgekeerd обратно (deze termen verwijzen naar de tijd die pixels nodig hebben om van de ene kleur naar de andere over te gaan (zwart naar wit en terug naar zwart in dit geval), een kortere tijd vermindert de beeldonscherpte bij snel bewegende beelden).

We hebben Fall Time + Rise Time = 15 ms opgenomen.

Daarna testen we de reactietijd van de pixels met de gebruikelijke “grijs-naar-grijs”-methode van 50% wit naar 80% wit en omgekeerd tussen 10% en 90% van de amplitude.

Gezondheidseffect: PWM (schermflikkering)

Pulsbreedtemodulatie (PWM) is een eenvoudige manier om de helderheid van een beeldscherm te regelen. Wanneer je de helderheid verlaagt, wordt de lichtintensiteit van het scherm niet verlaagd, maar in plaats daarvan uit en aan gezet door de elektronica met een frequentie die niet te onderscheiden is voor het menselijk oog. In deze lichtimpulsen varieert de verhouding licht/geen lichttijd, terwijl de helderheid onveranderd blijft, wat schadelijk is voor je ogen. Je kunt hier meer over lezen in ons speciale artikel over PWM.

Het scherm van de Lenovo Legion Tab (TB320FC) flikkert op geen enkel helderheidsniveau. Dit maakt het scherm behoorlijk comfortabel voor langdurig gebruik.

Gezondheidseffect: Glansgraadmeting

Beeldschermen met een glanzende coating zijn soms lastig in omstandigheden met veel omgevingslicht. We tonen het reflectieniveau op het scherm voor de betreffende laptop wanneer het scherm is uitgeschakeld en de meethoek 60° is. Het resultaat is 95,9 GU.

Hoogglans: >70 GU
Gemiddelde glans: 30 – 70 GU
Lage glans: <30 GU

Geluid

De luidsprekers van de Lenovo Legion Tab (TB320FC) produceren een geluid van relatief goede kwaliteit. De lage, midden en hoge tonen hebben echter allemaal wat lichte afwijkingen van de helderheid.

Software, Video van de interface, Camera

Software

Onze tablet heeft Android 13 OS. Het hoofdmenu en de notificatieschermen zien er normaal uit voor dit besturingssysteem. Je krijgt ook een heleboel “Quick Guestures”-opties die je het leven tijdens het werk kunnen vergemakkelijken.

Toch voegt de skin van Lenovo bovenop het besturingssysteem enkele nieuwe functies toe, zoals “Game Assistant” die drie energiestanden bevat: “Prestaties”, “Balans” en “Energiebesparing”. Je kunt ook de vernieuwingsfrequentie wijzigen, “Niet storen” inschakelen, enz. De meest interessante extra is “Bypass charging”. Kort gezegd, als de oplader is aangesloten op een van de twee USB-poorten, zullen de internals stroom trekken via de SoC en niet via de batterij. Deze laatste wordt niet heet tijdens het gamen, wat leidt tot een betere chassistemperatuur.

Om de levensduur van de batterij te verlengen, heeft de fabrikant een aantal slimme “trucjes” toegevoegd, zoals “Bescherming tegen te diep ontladen” en “Bescherming tegen opladen”. De normale “Battery Saver” functie is ook beschikbaar.

Als je de “Donkere modus” inschakelt, bespaar je ook wat batterijvermogen. Voor beter multitasken kun je de modus “Zwevend venster” gebruiken, waarin je twee apps kunt gebruiken zonder tussen ze te hoeven schakelen. Het “Slit Screen” is business as usual, het scherm wordt verdeeld in twee secties om twee apps tegelijk te gebruiken. De “PC Mode” is de manier om te gaan als je een toetsenbord en muis wilt aansluiten om de tablet (bijna) als een desktop PC te gebruiken. De “Video Call Beauty” functie is te vinden in de “Lab Features” sectie.

Video-interface

Je kunt ook onze video bekijken waarin we de interface van de tablet laten zien.

Camera

Om foto’s te maken met de volledige 13MP resolutie, moet je de 4:3 verhouding gebruiken. Enkele gebruikelijke extra’s zoals verschillende flitslicht- en HDR-modi staan tot je beschikking.

Overdag kan de hoofdcamera van 13MP in het beste geval fatsoenlijke foto’s maken, wat prima is voor een tablet. De 2X zoom biedt 2x bijgesneden beelden. Opvallend genoeg is de resolutie behoorlijk goed en soms zelfs beter dan in de normale modus.

De HDR resulteert in meer detail in de donkere gebieden plus een contrastrijkere foto met iets meer scherpte. Zoals je kunt zien, ziet het gras op de rechterfoto er iets gedetailleerder uit dankzij de HDR-modus.

Zoals we al zeiden, ondanks het ontbreken van een echte telefotocamera, werkt de eenvoudige 2X-modus goed.

Hier is een ander voorbeeld:

De Macro camera heeft een jammerlijke resolutie van slechts 2MP. De detailresolutie is niet genoeg voor mooie close-up foto’s.

De 13MP snapper aan de voorkant maakt goede foto’s. De details zijn gemiddeld en de foto’s zijn bruikbaar. De details zijn gemiddeld en de foto’s zijn bruikbaar.

De camera aan de achterkant kan 4K@30FPS video’s opnemen. Ze zien er goed uit dankzij de hoge bitrate van 50MB/s, maar het gebrek aan stabilisatie is een groot probleem. De video’s zien er te beverig uit, zelfs tijdens een eenvoudige wandeling in het park.

Hier is wat gedetailleerde informatie over de twee snappers.

Prestaties: CPU, GPU, Opslag

CPU-opties

Deze octa-core Snapdragon 8+ Gen 1 kan geweldige scores laten zien in becnhmarks omdat de SoC goed gekoeld is.

CPU-benchmarksenkel/multi Geekbench 5enkel/multi Geekbench 6PCMark Werk 3Octane V2Mozilla Kraken 1.1 (lager is beter)
Lenovo Legion Tab (TB320FC)1331/43021843 / 467963028631,7 ms
Lenovo Tab P12 (TB370FU)734/1980315631510 ms
Lenovo Tab M10 Plus Gen 3348/13086700120313270 ms
Lenovo Yoga Tab 11511/16348404146933143.7 ms
Samsung Galaxy Tab S7 FE658/19578828195172001.2 ms
Huawei MatePad Pro756/2918214792288 ms
Samsung Galaxy Tab S6747/2709236852171 ms
Samsung Galaxy Tab S7972/3000273391972 ms

GPU-opties

De Adreno 730 GPU presteert ook geweldig, waardoor de tablet een geweldig hulpmiddel is voor gaming.

GPU-benchmarks3DMark Slingshot (grafische score)3DMark Wildlife3DMark Wildlife Extreem3DMark Wildlife Nomad LightGFXBench Manhattan 3.0 (1080p buiten beeld)GFXBench Manhattan 3.1 (1080p buiten beeld)GFXBench Aztec Ruins OpenGL (1080p buiten beeld)
Lenovo Legion Tab (TB320FC)Maximaal!104802799860267 fps179 fps97 fps
Lenovo Tab P12 (TB370FU)5479215865 fps43 fps29 fps
Lenovo Tab M10 Plus Gen 31637119924 fps15 fps8 fps
Lenovo Yoga Tab 1133621342
Samsung Galaxy Tab S7 FE3856110944 fps32 bps22 fps
Huawei MateBook Pro4301328195 fps72 fps47 fps
Samsung Galaxy Tab S69176211896 fps69 fps42 fps
Samsung Galaxy Tab S7135204240140 fps97 fps59 fps

Opslag

De AndroBench opslagtest geeft een leessnelheid van 1726 MB/s en een schrijfsnelheid van 1600 MB/s aan. Goede resultaten, zoals verwacht voor een UFS 3.1 opslag.

Stresstest stabiliteit, batterijduur

De prestatiedaling na 20 loops van 3DMark Wild Life is minimaal – ongeveer 3%. Natuurlijk moet je de harde behuizing gebruiken voor een betere warmteafvoer.

Comfort tijdens volle belasting

Nou, geen fans – geen lawaai! Tijdens lange gamesessies voelt het gedeelte rechts van de camera warm aan, maar niet te veel.

Batterij

Bij één keer opladen is de batterij goed voor 12 uur en 41 minuten video afspelen. Dat is een geweldig resultaat gezien het 2,5K scherm!

Conclusie

Aan het eind van de dag is de Lenovo Legion Tab (TB320FC) een geweldige tablet voor power users, gamers en mensen die hem alleen gebruiken om op het web te browsen of video’s te bekijken. Dit is mogelijk omdat het apparaat geweldige duurzame prestaties biedt tijdens zware belasting en een PWM-vrij IPS-scherm met 98% sRGB kleurdekking. Tijdens normaal gebruik blijft de achterkant van het apparaat aangenaam koel. Als je van plan bent om veel te gamen, helpt de harde achterkant voor een iets betere warmteafvoer, wat belangrijk is als je een uur of twee aan het gamen bent. In dit geval voelt het gebied dicht bij de camera warm aan, maar niet extreem.

Het scherm is geen OLED, wat betekent dat het de typische flikkering mist die gebruikelijk is voor dit soort panelen. Het heeft ook een verversingssnelheid van 144Hz, ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10, naast een maximale helderheid van 507 nits. Het paneel heeft dan wel een hoge resolutie van 2,5K, maar de batterij gaat nog steeds lang mee en kan bijna 13 uur video’s afspelen! Je krijgt twee Type-C poorten zodat je het apparaat via de linkerpoort kunt opladen tijdens het gamen, wat veel praktischer is omdat de onderste kabel niet in de weg zit.

Het is geweldig om extra’s te zien zoals de PC-modus die geweldig combineert met de DisplayPort-mogelijkheden van de linker USB-poort. Je kunt van deze tablet snel een kleine computer maken door hem aan te sluiten op een groot extern scherm plus een muis en toetsenbord. De 13MP camera aan de achterkant en de 8MP snapper aan de voorkant produceren bruikbare foto’s, wat meer is dan je nodig hebt voor een tablet. De HDR-implementatie is helemaal niet slecht, net als de fatsoenlijk werkende 2x zoommodus. De video-opname is het grootste minpunt, simpelweg omdat er geen optie is voor elektronische stabilisatie en dat is jammer, want de video’s zien er gedetailleerd maar te beverig uit.

We vinden het leuk dat je kunt kiezen tussen drie energiestanden en de functie “Bypass charging” is interessant omdat het apparaat minder warm wordt door de batterij buiten beschouwing te laten. Er is geen optie voor 4G of 5G connectiviteit en gamen onderweg is alleen mogelijk als je hotspot gebruikt via je telefoon. Toch maakt de Lenovo Legion Tab (TB320FC) indruk met zijn kleine formaat, geweldige bouwkwaliteit, superstabiele prestaties en zeer goede prijs.

Je kunt de huidige prijs van de Lenovo Legion Tab (TB320FC) hier bekijken: Buy from Amazon.com (#CommissionsEarned)

Pros

 • Redelijke prijs
 • Geweldige duurzame gamingprestaties (~97% stabiliteit in 3DMark Wild Life Stress Test)
 • Wi-Fi 6E + Bluetooth 5.3
 • 2x Type-C poorten + MicroSD-kaart
 • Omzeil oplaadfunctie
 • Zeer goede batterijduur
 • Dun en licht
 • PWM-vrij IPS-paneel
 • 144Hz beeldscherm met 503 nit maximale helderheid
 • 98%sRGB en 95% DCI-P3 dekking
 • Zeer lange batterijlevensduur – bijna 13 uur aan video’s
 • Stevige metalen behuizing
 • De optionele harde achterkant biedt betere grip en warmteafvoer
 • OS-beveiligingsupdates tot 2018
 • 12 GB LPDDR5x + 256 GB UFS 3.1

Cons

 • Matige foto- en videokwaliteit
 • De camera aan de achterkant mist EIS
 • Geen LTE- of 5G-connectiviteit

Inschrijven
Kennis geven van
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle commentaren