Lenovo V15 Gen 3 review – derde generatie plastic efficiëntie


Beeldschermkwaliteit, Gezondheid (PWM), Geluid

Lenovo V15 Gen 3 is uitgerust met een Full HD TN-paneel, modelnummer BOE NT156FHM-N43 (BOE08D5). Het wordt geleverd met een verversingssnelheid van 60 Hz. De diagonaal is 15,6″ (39,6 cm) en de resolutie – 1920 x 1080p. De schermverhouding is 16:9, de pixeldichtheid 141 ppi en de pitch 0,18 x 0,18 mm. Het scherm kan als Retina worden beschouwd als het op minstens 60 cm afstand wordt bekeken (vanaf deze afstand kan het gemiddelde menselijke oog de afzonderlijke pixels niet zien).

Kijkhoeken zijn niet comfortabel. We bieden afbeeldingen onder verschillende hoeken om de kwaliteit te beoordelen.

Ook een video met vergrendelde focus en belichting.

De maximaal gemeten helderheid is 270 nits (cd/m2) in het midden van het scherm en 250 nits (cd/m2) gemiddeld over het hele oppervlak met een maximale afwijking van 10%. De gecorreleerde kleurtemperatuur op een wit scherm en bij maximale helderheid is 7200K (gemiddeld) – kouder dan de 6500K die optimaal is voor sRGB.
In de onderstaande illustratie kun je zien hoe het scherm presteert vanuit het oogpunt van uniformiteit. De illustratie hieronder laat zien hoe de zaken ervoor staan bij operationele helderheidsniveaus (ongeveer 140 nits) – in dit specifieke geval bij 84% helderheid (witniveau = 137 cd/m2, zwartniveau = 0,6 cd/m2).
Waarden van dE2000 boven de 4,0 zouden niet mogen voorkomen, en deze parameter is een van de eerste die je moet controleren als je van plan bent de laptop te gebruiken voor kleurgevoelig werk (een maximale tolerantie van 2,0 ). De contrast ratio is erg laag – 230:1.

Om er zeker van te zijn dat we op één lijn zitten, willen we je graag een kleine introductie geven van het sRGB-kleurengamma en het Adobe RGB. Om te beginnen is er het CIE 1976 Uniform Chromaticity Diagram dat het zichtbare kleurenspectrum van het menselijk oog weergeeft, waardoor je een beter beeld krijgt van de dekking van het kleurengamma en de kleurnauwkeurigheid.

Binnen de zwarte driehoek zie je het standaard kleurengamma (sRGB) dat door miljoenen mensen wordt gebruikt op HDTV en het web. Adobe RGB wordt gebruikt in professionele camera’s, monitoren, enz. voor afdrukken. In principe worden kleuren binnen de zwarte driehoek door iedereen gebruikt en dit is het essentiële onderdeel van de kleurkwaliteit en kleurnauwkeurigheid van een mainstream notebook.

Toch hebben we andere kleurruimten opgenomen, zoals de beroemde DCI-P3 standaard die wordt gebruikt door filmstudio’s, evenals de digitale UHD Rec.2020 standaard. Rec.2020 is echter nog iets van de toekomst en het is moeilijk voor de beeldschermen van vandaag om dat goed te dekken. We hebben ook het zogenaamde Michael Pointer-gamma of Pointers gamma opgenomen, dat de kleuren weergeeft die van nature elke dag om ons heen voorkomen.

De gele stippellijn toont de dekking van het kleurengamma van de Lenovo V15 Gen 3.

Het scherm dekt 50% van de sRGB/ITU-R BT.709 (web/HDTV standaard) in CIE1976 en 39% van DCI-P3.

Ons “Design and Gaming” profiel levert een optimale kleurtemperatuur (6500K) bij 140 cd/m2 luminantie en sRGB gamma modus.

We hebben de nauwkeurigheid van het scherm getest met 24 veelgebruikte kleuren zoals lichte en donkere menselijke huid, blauwe lucht, groen gras, oranje, enz. Je kunt de resultaten bekijken in de fabrieksconditie en ook met het profiel “Design en Gaming”.

Hieronder kun je de scores van de Lenovo V15 Gen 3 vergelijken met de standaardinstellingen (links) en met het profiel “Gaming en Webdesign” (rechts).

De volgende afbeelding laat zien hoe goed het beeldscherm in staat is om echt donkere delen van een beeld weer te geven, wat essentieel is als je films kijkt of games speelt bij weinig omgevingslicht.

De linkerkant van de afbeelding vertegenwoordigt het beeldscherm met standaardinstellingen, terwijl de rechterkant het profiel “Gaming en Webdesign” heeft geactiveerd. Op de horizontale as staat de grijswaarde en op de verticale as de helderheid van het beeldscherm. Op de twee grafieken hieronder kun je eenvoudig zelf controleren hoe je beeldscherm omgaat met de donkerste nuances, maar houd er rekening mee dat dit ook afhangt van de instellingen van je huidige beeldscherm, de kalibratie, de kijkhoek en de omringende lichtomstandigheden.

Reactietijd (gamingcapaciteiten)

We testen de reactietijd van de pixels met de gebruikelijke “zwart-naar-wit” en “wit-naar-zwart” methode van 10% tot 90% en omgekeerd.

We registreerden Valtijd + Stijgtijd = 13 ms.

Gezondheidseffecten: PWM (scherm flikkeren)

Pulsbreedtemodulatie (PWM) is een eenvoudige manier om de helderheid van het beeldscherm te regelen. Wanneer je de helderheid verlaagt, wordt de lichtintensiteit van de achtergrondverlichting niet verlaagd, maar in plaats daarvan uit en aan gezet door de elektronica met een frequentie die niet te onderscheiden is voor het menselijk oog. In deze lichtimpulsen varieert de verhouding licht/geen lichttijd, terwijl de helderheid onveranderd blijft, wat schadelijk is voor je ogen. Je kunt hier meer over lezen in ons speciale artikel over PWM.

Het scherm van de Lenovo V15 Gen 3 flikkert op geen enkel helderheidsniveau. Dit maakt het scherm behoorlijk comfortabel voor langdurig gebruik.

Gezondheidseffecten: Uitstoot van blauw licht

Als je ons Health-Guard-profiel installeert, wordt niet alleen PWM geëlimineerd, maar wordt ook de schadelijke uitstoot van blauw licht verminderd terwijl de kleuren van het scherm waarneembaar nauwkeurig blijven. Als je niet bekend bent met blauw licht, dan is de TL;DR versie – emissies die een negatieve invloed hebben op je ogen, huid en je hele lichaam. Je kunt daar meer informatie over vinden in ons speciale artikel over Blauw licht.

Gezondheidseffecten: Glansgraadmeting

Beeldschermen met een glanzende coating zijn soms lastig in omstandigheden met veel omgevingslicht. We tonen het reflectieniveau op het scherm voor de betreffende laptop wanneer het scherm is uitgeschakeld en de meethoek 60° is (in dit geval is het resultaat 51,8 GU).

Geluid

De luidsprekers van de Lenovo V15 Gen 3 produceren een geluid van oké kwaliteit. Het volume is niet erg hoog, maar we vonden bijna geen afwijkingen over het hele frequentiespectrum. We zien echter wel dat de hoge tonen een beetje opgeblazen zijn.


Inschrijven
Kennis geven van
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle commentaren