Вътре в Lenovo ThinkPad E550 – разглобяване, вътрешни снимки и опции за ъпгрейд

Корпусът на Lenovo ThinkPad E550 предлага сравнително лесни и бързи възможности за надграждане, но му липсва една наистина важна опция за съхранение – m.2 SATA слот. Странно е, че Lenovo не го е включила в по-новия модел, тъй като E540 разполагаше с такъв. Въпреки това се надяваме, че Lenovo ще започне да продава модели с m.2 SATA в близко бъдеще, защото установихме, че на дънната платка просто липсва запоеният слот, а и шасито има едно специално място за него.

1. Отваряне на задния панел

Достъпът до задната част на лаптопа е доста лесен, особено след като имате два капака и само три винта, които ги държат на място. Като махнете по-големия, ще имате достъп до чиповете на RAM паметта, твърдия диск и Wi-Fi модула. Твърдият диск се държи здраво на мястото си от две скоби с четири винта.


DSC05438

DSC05445

Тази снимка показва празното място, в което трябва да се намира слотът m.2 SATA.

DSC05440

2. Отваряне на по-малкия капак

Точно до големия капак по-малък капак крие половината от евентуалния m.2 SATA SSD диск и 3G модула за SIM картата, която в този модел не е налична, но отново има достатъчно място за нея. Напълно възможно е Lenovo да пусне модели, които поддържат както 3G свързаност, така и слотове за m.2 SATA SSD.

DSC054401

3. Замяна на оптичното устройство с HDD или SSD

На снимката по-долу можете да видите празното място, в което се поставя оптичното устройство. Ако не сте доволни от решението на Lenovo да премахне m.2 SATA слота, можете да компенсирате с друг SSD или HDD, но само ако сте готови да замените оптичното устройство.

DSC05433

4. Достъп до охладителната система и дънната платка

Този елемент е доста труден. За разлика от повечето лаптопи, ThinkPad E550 е наистина труден за пълно разглобяване. Отстраняването на цялото дъно на ноутбука няма да се получи – ще трябва да отстраните и клавиатурата с помощта на някои отвинтвания и пластмасов инструмент, за да я изкарате. Под клавишите ще намерите няколко винта, които държат дънната платка на място. Там се намира и вентилаторът за охлаждане, така че ако някога ви се наложи да почистите вътрешните части от прах, силно ви препоръчваме да го дадете на техник.


DSC05429

DSC05437

Очаквайте пълното ревю на Lenovo ThinkPad E550 и вижте как шасито се справя с по-големи натоварвания и високи температури.

Абониране
Уведомяване за
guest
11 Comments
Отзиви на потребителите
Вижте всички коментари
Spandan
Spandan
9 години преди

Helllo Rossen,
I’m thinking of buying this model, but the absence M.2 slot is holding me back, do you think soldering an aftermarket M.2 socket will work??

Spandan
Spandan
9 години преди
Отговорете на  Rossen Pandev

thanks for the info…

schmaud
schmaud
8 години преди

Hallo, does the system accept 9mm HDDs or is it limited to 7.5mm?

Thanks!

Alex
Alex
8 години преди

I am considering buying this laptop, could you please give a link to a specific product (or instead the general specifications) that an OpticalDrive-To-SSDHolder replacement device must have?

Will it be difficult to susbstitute the optical drive? Any hint you consider worth giving?

Thanks in advance.

Amir
Amir
8 години преди

Hi Alex, look at this one, it looks quite easy to replace the optical drive with a secondary hard drive
http://hddcaddy.com/en/lenovo-ibm-hdd-caddy/1143-lenovo-thinkpad-edge-e550-hdd-caddy.html

Lee Neufeld
7 години преди

Is it possible to upgrade the video card on this laptop?

Maxmillian urio
Maxmillian urio
3 години преди

can you upgrade the CPU from intel core i3 to intel core i5 or i7?

Tyrone
Tyrone
2 години преди
Отговорете на  Maxmillian urio

I am also wondering the same thing. Anybody able to answer this?

Susheel
Susheel
2 години преди

Is the only possible ssd upgrade option 2.5 SATA. is there a PCIe option ?