Boos op Adobe? Hier zijn je beste alternatieven voor Photoshop, Illustrator en Premiere Pro (+ gratis varianten)

Jarenlang heeft Adobe de scepter gezwaaid met zijn software, die de industriestandaard is voor creatieve professionals. De overgang naar een abonnementsmodel (Creative Cloud) en het op alle mogelijke manieren verhogen van de prijzen heeft er echter toe geleid dat veel gebruikers op zoek zijn gegaan naar alternatieven. Natuurlijk helpt het ook niet om gebruikers te dwingen hun werk met Adobe te delen (zelfs als dat onder NDA gebeurt).

Als je eenmaal buiten de Adobe bubbel kijkt, zie je dat er fantastische stukken software zijn die ofwel gratis zijn of een eenmalige betaling vereisen voor de volledige functionaliteit, die net zo goed werk kunnen leveren als elk ander Adobe product. Uiteindelijk gaat het om de maker en niet om de software die hij gebruikt.

Vandaag bespreken we de beste alternatieven voor Photoshop, Illustrator en Premiere Pro. We nemen een flink aantal gratis opties mee, zodat aspirant-ontwerpers, fotografen en filmmakers zo snel mogelijk kunnen beginnen met creëren.

Contents

Adobe Photoshop alternatieven

GIMP – Gratis

GIMP: het Gnu Image Manipulation Program is een geweldig gratis en open-source hulpmiddel voor het snel bewerken van afbeeldingen. De gebruikersinterface is verouderd en heeft een serieuze opknapbeurt nodig, terwijl het ook niet de volledige set functies van Photoshop biedt, maar voor eenvoudig knippen, bijsnijden en ander soortgelijk werk is het programma prima geschikt. Of je nu miniaturen of memes maakt, GIMP is een klassieker voor elke Linux-gebruiker. Hoewel het niet echt geweldig is voor beginners, kun je het nu downloaden en er beetje bij beetje mee gaan spelen door de officiële tutorials te volgen.

GIMP ondersteunt ook programmeertalen, dus je kunt scripts uitvoeren op je afbeeldingen om sneller te werken en massaal te bewerken, wat je een hoop tijd zal besparen. Het ondersteunt C++, C, Python en meer talen. Je kunt ook onze r/GIMPArt bekijken om te zien wat mensen met het programma maken.

Je kunt GIMP downloaden van de officiële website: https://www.gimp.org/

Affinity Photo – Betaald

Affinity Photo is een echte concurrent en biedt een zeer robuuste set functies die kan wedijveren met Adobe Photoshop, zo niet overtreffen. De app heeft een mooie en gestroomlijnde interface en is beschikbaar op Mac, Windows en iOS. De app heeft ook een grote steun in de rug, want het moederbedrijf Serif is overgenomen door Canva, waar we op dit moment allemaal van op de hoogte zijn. Hierdoor kunnen ze meer middelen inzetten om het product nog beter te maken.

We zien steeds meer mensen overstappen op het gebruik van Affinity-producten, omdat het slechts een eenmalige aankoop is, waarna je levenslang eigenaar bent van de software. Het omvat regelmatige updates en bugfixes, evenals echt goede ondersteuning. Affinity Photo heeft veel prijzen gewonnen, die je op hun website kunt bekijken. Ze hebben ook een Learn portal, waar je veel kunt leren.

Je kunt Affinity Photo 2 kopen op hun officiële website: https://affinity.serif.com/en-gb/photo/

Photopea – Gratis

Als je helemaal geen software wilt downloaden, kun je Photopea bekijken. Het is gratis en werkt vanuit de browser. Het biedt enorm veel functionaliteit voor zowel eenvoudige als complexe afbeeldingen. Het heeft lagen, maskers, bijsnijden en overvloeimodi, die krachtig genoeg zijn om een aantal echt geweldige ontwerpen te maken. Het heeft advertenties aan de zijkant, maar die onderbreken je werk niet echt.

Je hebt de optie om te synchroniseren met je Google Drive of andere cloudopslag en een workflow te hebben die volledig online is en toegankelijk via elke pc of laptop.

Je hebt toegang tot Photopea via de website: https://www.photopea.com/

Krita – Gratis

Nog een open-source programma, dit is gericht op digitale kunstenaars, met een verscheidenheid aan verschillende penselen waarmee je geweldige kunstwerken kunt maken. Als je klaar bent met het maken van je assets, kun je de animatieworkspace gebruiken om je personages direct in de app te animeren, waardoor het een one-stop shop is voor alle kunstenaars en animators.

Je kunt kunst gemaakt met Krita hier bekijken: https://krita-artists.org/c/artwork/5/l/top

Download Krita gratis van hun officiële website: https://krita.org/en/download/

Adobe IllustratorAlternatieven.

Inkscape – Gratis

Dit is de aanbevolen vectorsoftware van GIMP. Het heeft veel instellingen en functies om mee te spelen voor het maken van logo’s, illustraties en schaalbare ontwerpen, met een iets andere interface dan Illustrator waar je even aan moet wennen. Er zijn talloze voorbeelden te vinden van kunstwerken die gemaakt zijn met Inkscape, die je hier kunt bekijken.

Je kunt Inkscape gratis downloaden van de officiële website: https://inkscape.org/

Affinity Designer – Betaald

Net als Affinity Photo biedt deze betaalde optie een eenmalige aankoop voor een professionele vectorafbeeldingen-editor. Affinity Designer heeft een gestroomlijnde interface met krachtige tools voor het maken en manipuleren van vectorafbeeldingen. Ook deze app is beschikbaar op Windows, macOS en iOS. Als je de app koopt, kun je hem gratis downloaden en op alle drie de platforms tegelijk gebruiken.

Je kunt Affinity Designer kopen op hun website: https://affinity.serif.com/en-us/designer/#buy

Vectorpea

Van de makers van Photopea brengt Vectorpea dezelfde zorg naar vectorgebaseerde makers. Het werkt allemaal in de browser en je kunt cloudopslag gebruiken om al je werk op te slaan. Het is helemaal gratis met hier en daar wat advertenties, maar over het algemeen moet je deze proberen. Het is snel, responsief en soepel.

Je kunt Vectorpea openen op hun officiële website: https://www.vectorpea.com/

Adobe Premier Pro Alternatieven

DaVinci Resolve – Gratis

Als je iemand vraagt naar een alternatief voor Premiere, dan is Resolve het eerste programma dat je te horen krijgt. De gratis versie die ze aanbieden is zeer krachtig en heeft de meeste functies die Hollywoodstudio’s gebruiken voor het bewerken en in elkaar zetten van films, maar biedt ook een volwaardige visuele effecten suite genaamd Fusion. Het gebruikt een knooppuntensysteem dat lijkt op Blender om fantastische speciale effecten te renderen. Om de volledige functionaliteit te ontgrendelen, kun je 299 dollar betalen, wat AI-gestuurde functies biedt.

Je kunt DaVinci Resolve downloaden van de officiële website van BlackMagicDesign: https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve

HitFilm – Gratis

HitFilm is gemaakt door Artlist, een contentbibliotheek voor makers die hen kan helpen met stockbeelden, audio en andere middelen. Er zijn heel veel plugins om je werk te versnellen, evenals motion tracking, lens flares, color-grading en chroma key functies die heel goed werken. HitFilm heeft een leerpaneel met tutorials en een communityblog met geschreven tutorials.

Je kunt HitFilm downloaden van hun website: https://fxhome.com/product/hitfilm

CapCut – Gratis

CapCut, gemaakt door hetzelfde bedrijf dat TikTok heeft gemaakt, heeft een heleboel effecten en overgangen waarmee je snel professioneel ogende video’s kunt maken. Het is beschikbaar op zowel desktop als mobiel en werkt echt goed op beide. Het hoogtepunt hier is de automatische ondertiteling, die automatisch ondertitels maakt voor je video’s. Als je korte content maakt, is CapCut de makkelijkste tool om te gebruiken.

Download CapCut van hun website: https://www.capcut.com/

Ben je klaar om Adobe producten de deur uit te doen en welk van deze programma’s zou je gaan gebruiken?

Inschrijven
Kennis geven van
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle commentaren