De opvolger van OLED? Een nieuw tijdperk van goedkopere EN betere beeldschermen komt eraan

Enkele jaren geleden was iedereen op zoek naar IPS-panelen voor al zijn apparaten, omdat deze in elke categorie TN-panelen overtroffen. Nu is iedereen op zoek naar OLED panelen, vanwege hun krachtige en levendige kleuren, diepzwarte kleuren, hoge contrast en over het algemeen de best beschikbare technologie.

Dus het IPS-tijdperk is voorbij en we zijn nu in het OLED-tijdperk beland.

OLED is mainstream geworden en dat is een feit nu steeds meer tv’s, telefoons, tablets en laptops zulke heldere en levendige schermen hebben.

De zaken veranderen echter, want zelfs Sony dumpt OLED ten gunste van Mini LED voor hun nieuwe BRAVIA vlaggenschipscherm. Dit heeft verschillende redenen:

De eerste en belangrijkste reden is dat MiniLED een hogere totale helderheid kan bereiken tot 3000 nits, wat ongeveer 2x of 3x de piekhelderheid van OLED-panelen is, wat hard nodig is bij het nastreven van realistische beelden. Hier is een eenvoudige scène uit het echte leven:

Zie je? Zelfs 3000 nits is niet genoeg!

Bovendien kunnen MiniLED panelen heel dicht in de buurt komen van het “lokale dimspel”, met meer en meer minizones die dynamisch kunnen worden aangepast. In wezen krijg je dezelfde diepzwarte kleur.

MiniLED panelen hebben ook geen last van burn-in, wat belangrijk is voor een lange levensduur.

Als bonus is MiniLED goedkoper om te produceren dan OLED, dus bedrijven besparen geld door van OLED over te stappen op MiniLED.

M1 iPad Pro (Mini LED) links / HP Pavilion Plus 14-ey0000 rechts
Krediet: u/7370657A

Nu kijkt iedereen naar de toekomst en het nieuwe hoogtepunt van beeldschermtechnologie. Eén kandidaat is QDEL, ook wel NanoLED genoemd, naast een heleboel andere namen.

QDEL – Wat is het en hoe snel kunnen we het hebben?

QDEL staat voor quantum dot electroluminescent. Vertaal dat in mensentaal: het is een kwantumdot die uit zichzelf kan oplichten, zonder dat er achtergrondverlichting nodig is. Dit elimineert nog een laag bij het maken van beeldschermen, waardoor de productiekosten lager zijn en de panelen dunner en efficiënter zijn. De kosten worden verder gedrukt omdat het productieproces voor QDEL lijkt op hoe LCD-LED schermen worden gemaakt, dus het is niet nodig om een nieuw proces uit te vinden en het vanaf nul op te bouwen.

Een typisch QDEL paneel bestaat uit een kathode en een anode laag, met daartussen een quantum dot pixellaag.

Elke pixel heeft drie subpixels, een blauwe, een rode en een groene (je ziet waar we naartoe willen). Als elektriciteit door deze kwantumdots gaat, lichten ze de drie subpixels op een bepaalde manier op, afhankelijk van welke kleur moet worden weergegeven. Vermenigvuldig dat met een paar miljoen en je krijgt een heel beeldscherm.

Omdat de QDEL-pixels hun eigen licht maken, kunnen ze worden uitgeschakeld, waardoor ze dezelfde diepzwarte kleuren en oneindig contrast leveren als OLED.

Door direct gebruik te maken van quantum dot-pixels denken NanoLED-onderzoeksbedrijven dat we een nog breder kleurengamma en een hogere kleurnauwkeurigheid kunnen bereiken. Omdat de pixels anorganisch zijn, in plaats van de organische diodes in OLED-schermen, zou de levensduur beter moeten zijn als alles eenmaal is uitgezocht (bye-bye OLED burn-in).

Fabrikanten nemen veel maatregelen tegen inbranden, maar veel OLED gebruikers melden nog steeds dergelijke problemen.

Watde uitdagingen voor QDEL betreft, is het vinden van de juiste materialen een grote uitdaging. Blauwe en groene kwantumdots slijten bijvoorbeeld vrij snel, wat leidt tot een algehele vermindering van de levensduur. Het vinden van nieuwe verbindingen voor de kwantumdots zal O&O en veel vallen en opstaan vereisen, maar hoe meer bedrijven in het onderzoek investeren, hoe groter de kans dat we dergelijke verbindingen vinden en QDEL-schermen dichter bij onze huizen brengen.

De belangrijkste tegenstander van QDEL is MicroLED, dat op dit moment superduur is. MicroLED heeft al dezelfde contrastverhouding als OLED, die rond de 1.000.000:1 ligt. Het heeft ook het voordeel dat het ongeveer 30 keer helderder is. Je kunt je alleen maar de HDR-voordelen voorstellen die we met MicroLED-panelen kunnen bereiken als ze eenmaal eenvoudiger te produceren en gemakkelijker verkrijgbaar zijn. Je hebt ongeveer 20 tot 30 duizend nits helderheid nodig om een beeld echt levensecht te maken met HDR.

In de afbeeldingen hieronder kun je zien hoe lokaal dimmen en weergave met hoge helderheid de HDR-kwaliteit kunnen verbeteren en een levensechte ervaring rechtstreeks op je scherm kunnen brengen.

Stel je voor dat Indiana Jones door een donkere tempel loopt op zoek naar zijn volgende artefact. Hij steekt een fakkel aan die hij vlakbij vindt. De scène kan nog steeds superdonker zijn met de lokale dimzones die slechts een paar nits luminantie uitstralen, terwijl de brandende fakkel wel 10.000 nits helder kan zijn en eruit kan zien als een echte fakkel. Het is alsof je de tempel verkent.

Met de huidige gangbare technologie vind je in geen enkel beeldscherm een lichtbron van 10.000 nits. Met de juiste ontwikkelingen kan QDEL echter het nieuwe vlaggenschip voor beeldschermen worden.

Onze collega’s bij LM Labs kunnen waarschijnlijk niet wachten om deze nieuwe technologie uit te testen. Ondertussen kun je meer lezen over wat zij doen, namelijk laptopschermen (en monitors trouwens) verbeteren met onze Display Profiles.

Inschrijven
Kennis geven van
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle commentaren